Digitális asszisztensek

Digitális asszisztensek az otthonainkban

Az okos otthonunk különböző eszközeit mind-mind tudjuk okos telefonunkra vagy táblagépünkre telepített gyártói alkalmazással irányítani. Ezt komfortosabbá tehetjük, ha központosított alkalmazásba integráljuk minden gyártó, minden termékét, így az alapvető vezérlés egy helyen lesz megtalálható. Ezt lehetséges a piacon lévő három fő digitális asszisztens “hub” alkalmazásán (Amazon Alexa, Google Home, Apple Home) keresztül is megtenni, miután összekötöttük eszközeinket az asszisztens szolgáltatással.

A klasszikus értelemben vett asszisztens digitális változatáról beszélünk. Ugyan jelen esetben az okos otthonok témakörében volt szó róluk, de alapjaiban véve nem ez volt a korai rendeltetésük. Első körben okos telefonokon, majd táblagépeken jelentek meg és olyan feladatokat voltak hivatottak ellátni, mint az eszközzel kapcsolatos beállítások (pl.: Bluetooth, wifi bekapcsolása, kijelző fényerő módosítása) vagy ténylegesen klasszikus titkárnői tevékenységek (kalendárium bejegyzések menedzselése, üzenet küldése, telefonhívás intézése, email-ek kezelése). Az okos otthonba illeszthető eszközök elterjedésével a fejlesztők ‘platformokat’ hoztak létre, amihez a korábban említett “hub” alkalmazásokat is kialakították. Ebbe az asszisztenseket is bevonták, így segítségükkel kapcsolhatóak le a fényforrásaink, húzható fel a redőny, állítható a hangerő a tv-ken vagy indítható a robotporszívónk.

Okos hangszórók és kijelzők

Ahogyan azt korábban tárgyaltuk, az asszisztensek kezdetben okos telefonon és táblagépen kaptak helyet, azonban az okos otthonok elterjedése hozott egy megoldandó problémát is: Hogyan tudnánk a lakás berendezéseit okos telefonunk vagy más eszköz kézbevétele nélkül irányítani? Erre adott megoldást első körben az okos hangszórók, majd nem sokkal később a kijelzők megjelenése, amik segítségével saját hangunkkal vagyunk képesek berendezéseink vezérlésére.

Mindkét kategória kivitelét tekintve lehet kisebb és nagyobb méretű, előbbi főként az asszisztenssel való kommunikációra használható hangminőséggel bír, utóbbi viszont zenehallgatásra is kiválóan alkalmas lehet. A kijelzők előnye a hangszórókkal szemben, hogy nem csak az asszisztens hangját halljuk válaszadáskor, hanem vizuális visszajelzést is kaphatunk. Olyan kérdésre/kérésre, amire kép vagy videóanyag a válasz, az közvetlenül megjelenítésre is kerülhet.

Mindhárom, az előzőekben említett ‘platform’ fejlesztője gyárt okos hangszórót vagy kijelzőt. Az apple esetében homepodról, a google esetében nest/home, az amazon esetében echo eszközökről beszélhetünk.

Apple HomePod és HomePod mini

Google Home, Home Max és Nest mini

Google Nest Hub és Nest Hub Max

Amazon Echo, Echo Studio, Echo Dot, Echo Plus

Amazon Echo Show 5, Echo Show 8, Echo Show 10

Hogyan használjuk őket?

Asszisztensünk felébresztése

Az okos hangszórók vagy kijelzők a hangszórókon kívül több zajszűrős mikrofonnal is fel vannak vértezve, amik által könnyedén hallanak minket az eszközök, lehetővé téve a “hands free” vezérlést. Mindhárom asszisztensnek megvan a saját “varázs” szava, ami után figyel a kérdésünkre vagy parancsunkra. Míg Alexa esetében van lehetőségünk személyre szabni az ébresztő kifejezést, Siri és Google Assistant esetében be kell érnünk az alábbiakkal:

Apple SiriGoogle AssistantAmazon Alexa
Hey SiriHey GoogleAlexa
Okay GoogleEcho
Computer

Parancsok és kérdések, kérések

Van lehetőségünk parancsokat végrehajtatni velük (ezek az okos otthon eszközeink irányítására használatos kifejezések köre), illetve tehetünk fel kérdéseket is csak úgy, mint ahogy egy internet böngészőben tennénk vagy kérhetünk segítséget is.

Parancsok:

 • Alexa, turn on the kitchen light! / Alexa, kapcsold fel a konyhai lámpát!
 • Hey Siri, close the front door! / Siri, zárd be a bejárati ajtót!
 • Okay Google, set TV volume to 10! / Google, állítsd a TV hangerejét 10-re!
 • Alexa, set bedroom light to blue! / Alexa, állítsd a hálószoba fényt kékre!
 • Hey Siri, play 2Pac in the living room! / Siri, játssz 2Pac-et a nappaliban!
 • Hey Google, increase the temperature! / Google, emeld a hőmérsékletet!

Kérdések, kérések:

 • Hey Siri, how old is Barack Obama? / Siri, hány éves Barack Obama?
 • Alexa, how much is 10+10? / Alexa, mennyi 10+10?
 • Hey Google, what happened in 1492? / Google, mi történt 1492-ben?
 • Hey Google, help me to cook a cake! / Google, segíts tortát sütni!
 • Alexa, can you play music from the ‘90s? / Alexa, tudsz zenét játszani a 90-es évekből?
 • Hey Siri, please call the emergency! / Siri, kérlek hívd a mentőt!

Ne feledjük a cikk elején taglaltakat, miszerint asszisztenseink nem csak az okos hangszórókon vagy kijelzőkön érhetőek el. Telefonunk, táblagépünk vagy okos óránk is tartalmazhatja a szolgáltatást, ahol eszköz specifikus kérésekkel is bombázhatjuk őket! 🙂

A képek forrásai:

Alexa Logo, Google Assistant Logo, Siri Logo, Homepods, Google Speakers, Google Displays, Echo Speakers, Echo Displays

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Create your website with WordPress.com
Kezdjük el
%d blogger ezt szereti: